Kinderen met Montessori materialen, foto: Thacherschoolmilton (CC BY-SA 3.0)

Montessorikinderopvang en -scholen openen hun deuren voor belangstellende ouders op de Landelijke Montessoridag 2017. In alle provincies van Nederland zijn er vele scholen, bso's, peutergroepen en montessorikindcentra die hun deuren open zetten voor belangstellenden. Dit meldt de Nederlandse Montessori Vereniging (NMV).

Montessoriopvoeding en -onderwijs begint bij het hele jonge kind en er is een doorgaande lijn tot en met het voortgezet onderwijs. Uitgangspunt is het tegemoet komen aan de spontane activiteit en belangstelling van kinderen in een voorbereide omgeving die afgestemd is op hun ontwikkelingsbehoefte. Ouders, begeleiders en leraren helpen hen om zoveel mogelijk zelfstandig te zijn.

Grondlegster Maria Montessori ontwikkelde materialen die aansluiten bij de ontwikkeling van kinderen: voor peuters en kleuters om te ordenen en  hun woordenschat te vergroten, voor oudere kinderen fraaie rekenmaterialen die rekenen leuk  en begrijpelijk maken. Het materiaal biedt inzicht en nodigt uit om zelf ontdekkingen te doen. Montessori en haar navolgers maakten nog veel meer ontwikkelingsmaterialen die aansluiten bij uitgangspunten van het montessorionderwijs: kinderen mogen in een goed voorbereide omgeving keuzes maken. Zij leren kiezen en om te gaan met vrijheid. Ze ontwikkelen verantwoordelijk, zelfstandig en sociaal gedrag. Deze waarden leven ook in het voortgezet montessorionderwijs.

Montessorionderwijs heeft hogere resultaten dan andere onderwijsvormen, meldde toetsinstituut Cito vorig jaar. De Nederlandse Montessori Vereniging (NMV) zet wel kanttekeningen bij Cito, omdat het instituut teveel nadruk legt op kennisvragen en toetsen en te weinig op persoonlijkheidsontwikkeling.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids