Normal_klas__leerling__knutselen__tekenen__kinderen__po__ko__so

Het bijzonder onderwijs doet het goed in Nederland. Het totale aantal basisscholen in ons land daalt, maar bijzondere schoolvormen als Montessori, Jenaplan en vrije scholen gaan tegen deze ontwikkeling in en groeien juist. Doordat het vooral hoogopgeleide ouders zijn die kiezen voor deze schoolvormen, neemt als gevolg ook de segregatie in het onderwijs toe. Dit meldt NOS Nieuwsuur.

De Onderwijsinspectie waarschuwde vorig jaar al dat Nederland een van de meest gesegregeerde landen ter wereld is. Deze ontwikkeling wordt ondersteund door de verschillende schoolvormen in ons onderwijs. Hoogopgeleide ouders blijken vaker te kiezen voor scholen die vallen onder het algemeen bijzonder onderwijs.

De tweedeling in het onderwijs wordt zo alsmaar groter en kinderen groeien op in een “bubbel”, aldus Inge de Wolf van de Onderwijsinspectie. Zij treffen in de klas voornamelijk kinderen met dezelfde achtergrond aan. De klas is daarmee geen goede afspiegeling van de samenleving meer, erkent ook een moeder in Nieuwsuur.

Onderzoeker Guido Walraven van Inholland vindt dat scholen aan de slag moeten om segregatie tegen te gaan. Scholen moeten samenwerken en gemengde klassen creëren, vindt hij, “want het wordt steeds erger”.

Door: Nationale Onderwijsgids