Drie scholen in Den Haag kunnen vanwege het lerarentekort niet de hele week open

De eerste Haagse scholen melden in de zomervakantie al dat ze moeite hebben met het vinden van genoeg leraren voor in het nieuwe schooljaar. De politiek en de docenten maken zich zorgen over de toekomst van het onderwijs in Den Haag. Het is namelijk al jaren een terugkerend probleem. Dat meldt Den Haag FM. 

De lonen voor docenten in het basis- en voortgezet onderwijs zijn dan wel gestegen, scholen hebben nog steeds moeite om leraren aan te trekken. Drie basisscholen in Den Haag hebben nu al te kennen gegeven dat ze te weinig leerkrachten hebben om in het nieuwe schooljaar een volle week onderwijs te verzorgen.

Zij-instromers 

Er worden vaak zij-instromers aangenomen om de tekorten in het onderwijs op te vangen. Dat zijn mensen die de docentenopleiding nog niet volledig hebben afgerond. Rola Hulsbergen, oud-rector van het Aloysius College, waar dat behoorlijk huiverig voor. “Ze moeten er wel een speciale opleiding voor hebben, zo’n lerarenopleiding duurt niet voor niks vier jaar.” Maar vanwege de grote tekorten in het basis- als voortgezet onderwijs is er geen andere oplossing en zijn alle handjes welkom.

Segregatie 

Het lerarentekort zorgt ook voor segregatie in het onderwijs. Sommige scholen lijken namelijk aantrekkelijker voor docenten da andere scholen. De populaire scholen hebben wel genoeg docenten in de school, de minder populaire scholen niet.

Als het aan Hulsbergen ligt moet je het probleem oplossen door mensen lokaal op te leiden. Op die manier blijven de toekomstige docenten sneller hangen. Den Haag doet nu een proef met voorrangsregelingen voor huizen, en ook dat werkt volgens Hulsbergen goed. “Een baan met een huis is wel zo aantrekkelijk.”

Waar hebben aanstaande docenten behoefte aan? 

De VVD in Den Haag hoopt dat het college van burgemeesters en wethouders meer gaat doen om leerkrachten aan te trekken. Raadslid Caroline Peeck wil dat er nieuwe oplossingen komen. Zij wil dat er al op de opleidingen wordt gevraagd waar de aanstaande docenten behoefte aan hebben en daar zou Den Haag dan op in moeten spelen.

Het is nog onduidelijk of er meer scholen bijkomen die niet genoeg leraren kunnen krijgen voor het nieuwe schooljaar. De wethouder van onderwijs, Hilbert Bredemeijer, bracht deze cijfers voor de zomervakantie, maar deze cijfers kunnen gedurende de zomervakantie veranderen.  Eind augustus wordt duidelijk of er nog meer scholen kampen met een lerarentekort.


Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk