MKC De Wijde Wereld 11 april officieel geopend

Het Montessori Kind Centrum (MKC) De Wijde Wereld zal donderdag 11 april officieel worden geopend in de Haarlemse Schalkwijk. De Wijde Wereld is daarmee het eerste MKC in Haarlem. Na een lange en duurzame renovatie kan het kindcentrum nu officieel open. Wethouder Bas van Leeuwen zal verantwoordelijk zijn voor de aftrap van deze feestelijke opening, aldus Haarlem Nieuws.

Deze nieuwe plek is bedoeld voor kinderen van 0 tot en met 13 jaar oud. De kinderen zullen hier komen om te spelen, leren en ontwikkelen. Binnen dit centrum zal er een vloeiende overgang van onderwijs naar kinderopvang zijn. Het basisonderwijs zal verzorgd worden door Spaarnesant, de kinderopvang, peuteropvang en bso door Hero kindercentra.

Opening van het MKC

Na een uitgebreide renovatie en volledig nieuw schoolgebouw is het eerst tijd voor een toepasselijke opening. 11 april zullen er betrokken partijen aanwezig zijn. Uiteindelijk draait het tijdens de feestelijke opening vooral om de kinderen. Er staan voor deze speciale dag allerlei verschillende activiteiten gepland. Het thema is circus. De basisschoolleerlingen zullen zich bezighouden met de versiering van de school. Op de dag zelf zullen alle kinderen, dus van de school, bso, peuteropvang en kinderopvang, workshops volgen. En in de middag zal dan de officiële opening plaatsvinden, deze wordt verzorgd door wethouder van Leeuwen.

Het Montessori systeem 

De werkwijze binnen het nieuwe kindcentrum is geïnspireerd op de uitgangspunten van Maria Montessori. Zij was een Italiaanse arts en tevens de grondlegger van het Montessori onderwijssysteem. Zij zag het leren en opvoeden van een kind als een spontaan en natuurlijk proces. In het Montessori onderwijssysteem wordt de leraar/pedagogisch medewerker gezien als de begeleider van het kind. De kinderen hebben binnen dit systeem veel vrijheid om hun eigen activiteiten te kiezen. Verder wordt er veel waarde gehecht aan het sociale klimaat, omgaan met elkaar en samenwerken.

Door: Nationale Onderwijsgids / Parris Fokkema