Normal_pm__opvang__kov__kinderen__leidster__kinderopvang

De wachtlijsten in de kinderopvang lopen weer flink op. Dit komt met name door een personeelstekort. Vooral in de grote steden en in groeiende gemeenten is het moeilijk om goede pedagogisch medewerkers te vinden. Dit zei Brancheorganisatie Kinderopvang gisteren tegen BNR, meldt BNR.

Volgens Lisette Smid, directeur van kinderopvang BenBelle in Amersfoort, spelen verschillende zaken een rol. Daarnaast is er een mismatch tussen de kennis binnen de huidige kinderdagopvang en de mensen die een poos uit het arbeidsproces zijn geweest. Zij kennen de nieuwste kennis en inzichten in de kinderopvang nog niet. Ook komen er minder pas afgestudeerden meteen in het werkveld terecht, volgens Smid. “Er is minder instroom en de mensen die een diploma halen gaan vervolgens door naar een hoger niveau. Die gaan opleidingen stapelen en niet aan het werk.”
 
Een ander probleem is de mismatch tussen de wensen van de medewerkers en het aantal uren dat wordt aangeboden, ziet Smid. Ilse van der Weiden, bestuurder FNV Zorg & Welzijn, is het daar mee eens. Er zou genoeg personeel beschikbaar moeten zijn door de reorganisaties van de afgelopen jaren. Zij krijgen echter niet de juiste contracten aangeboden. Veel medewerkers willen graag vaste contracten en zekerheid in het aantal uren. En het aantal contracturen dat de kinderopvang aanbiedt is vaak nogal laag, aldus Van der Weiden. “Vijftigplussers wíllen bijvoorbeeld wel heel graag uren draaien, maar als je twintig uur krijgt aangeboden maar wel de hele week beschikbaar moet blijven, is het lastig om ook bij een andere werkgever twintig uur te krijgen.”
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids