Normal_school_opvang_kind_peuter_baby

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een ontwerpbesluit gepubliceerd dat het mogelijk maakt om landelijk op experimentele basis meertalige dagopvang en meertalig peuterspeelzaalwerk aan te bieden. Het experiment moet onder meer inzicht geven in het verloop en de mogelijke gevolgen van het aanbieden van meertalige dagopvang en in het bijzonder voor de verwerving van de Nederlandse taal. Dat meldt minister Asscher van Sociale Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. 

Kinderdagverblijven en peuterspeelzalen die naast het Nederlands ook een andere taal aan kinderen willen aanbieden, kunnen vanaf 1 juli 2017 meedoen aan een experiment. In het ontwerpbesluit staan tijdelijke regels voor het experiment in het kader van de wettelijk voorgeschreven voorhangprocedure. Zo zijn er onder meer regels voor deelname aan het experiment in te vinden en de verplichtingen die gelden tijdens deelname.

In totaal kunnen twintig locaties aan het experiment meedoen: vijftien kinderdagverblijven en vijf peuterspeelzalen. De tweede vreemde taal mag niet elke taal zijn die de kinderopvang wil, maar alleen Engels, Duits of Frans. Het experiment duurt drie jaar, maar als eerder blijkt dat de kwaliteit van de kinderopvang of peuterspeelzaal lijdt onder het experiment kan worden besloten er eerder mee te stoppen. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids