Normal_copyright_stockfreeimages_mishandeling_kind_knuffel_

Er is een aanvulling opgenomen in de verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Deze aanvulling is door de bewindslieden van het ministerie van Volksgezondheid opengesteld voor internetconsultatie. Dat melden het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) en overheid.nl.

De aanvulling is een verplichting om in de meldcode een afwegingskader op te nemen op grond waarvan professionals in staat zijn om te beoordelen of er sprake is van (een vermoeden van) ernstig huiselijk geweld of ernstige kindermishandeling. Daarbij hoort de verplichting deze gevallen te melden bij Veilig Thuis, zodat zij een veiligheidstoets kan uitvoeren en kan zorgen voor structurele beoordeling en monitoring.

De bewindslieden willen meningen horen over de aanvulling en heeft daarom een internetconsultatie geopend. De beroepsgroepen die onder de werking van de wet Verplichte meldcode vallen zitten in de sectoren: onderwijs, gezondheidszorg, jeugdhulp, kinderopvang, peuterspeelzalen, maatschappelijke ondersteuning, langdurige zorg en deelsectoren van justitie. De internetconsultatie is geopend tot 24 november.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids