Normal_voorlezen

Het boek De kleine walvis, geschreven en geïllustreerd door Benji Davies, is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2017. Daarnaast werden negen andere prentenboeken gekozen die samen de Prentenboek TopTien van De Nationale Voorleesdagen 2017 vormen. De top tien is gemaakt door een jury van jeugdbibliothecarissen. Dat melden Leesplein en De Nationale Voorleesdagen.

De Nationale Voorleesdagen worden gehouden van 25 januari tot en met 4 februari 2017. Het doel van de voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. De campagne is een initiatief van Stichting Lezen en vindt in 2017 voor de 14e achtereenvolgende keer plaats. Het Nationale Voorleesontbijt wordt volgend jaar gehouden op 25 januari 2017. Dit is de opening van De Nationale Voorleesdagen. Aan het Voorleesontbijt doen kinderdagverblijven, scholen en bibliotheken mee. Op die ochtend lezen in heel Nederland bekende Nederlanders, maar ook 'local heroes' voor uit een prentenboek. 

De Nationale Voorleesdagen worden georganiseerd door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CNPB). Deze periode wordt er extra veel voorgelezen op basisscholen, kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en in bibliotheken. Het doel van de campagne is om het voorlezen aan jonge kinderen te stimuleren. Niet alleen in het onderwijs maar juist ook thuis. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ouders de grootste invloed hebben op het leesplezier van hun kinderen.

© Nationale Onderwijsgids