Normal_zakenman_overleg_praten_discussie

Op maandag 7 maart 2016 werd bij UN1EK het nieuwe centrale medezeggenschapsorgaan voor ouders en medewerkers geïnstalleerd. UN1EK is daarmee de eerste organisatie in Nederland die een integrale medezeggenschapsstructuur heeft voor ouders en medewerkers in opvang en in onderwijs, zo meldt UN1EK op de website.

Een werkgroep medezeggenschap, bestaande uit ouders en medewerkers van opvang en onderwijs, hebben met medewerking van een jurist een nieuwe structuur, een statuut en reglementen ontwikkeld. De centrale UN1EK-raad bestaat uit acht leden, met een evenredige verdeling van ouders en medewerkers van onderwijs en opvang. De ondernemingsraad, de centrale oudercommissie kinderopvang en de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad vormen samen de centrale UN1EK-raad, de CUR. Ook op locatieniveau is er een raad van acht leden, de IKC-raad, waarin de oudercommissie kinderopvang, de medezeggenschapsraad van school en medewerkers van kinderopvang zitting hebben. Een afgevaardigde van iedere IKC-raad neemt deel in een adviesraad die samen met de centrale UN1EK raad de formele adviezen aan het college van bestuur voorbereidt.
 
Door deze nieuwe structuur is er één aanspreekpunt gecreëerd voor ouders en medewerkers  voor medezeggenschap op alle onderwerpen binnen onderwijs en opvang. Volgens Claudia Doesburg van het college van bestuur is deze nieuwe medezeggenschapsstructuur uniek in Nederland. UN1EK wil in haar beleid en besluitvorming efficiënt en transparant zijn. Dit wil UN1EK bereiken door een digitale communicatiestructuur en moderne vergadertechnieken te gebruiken, de achterban regelmatig te raadplegen en betrokkenen voortdurend op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen.  
 
UN1EK heeft in Vlaardingen, Maassluis en Schiedam vijf integrale kindcentra, dertien basisscholen, dertien peuterspeelzalen en zeventien kindcentra voor hele dagopvang en/of buitenschoolse opvang. In de komende jaren worden alle locaties van UN1EK samengevoegd in integrale kindcentra.
 
© Nationale Onderwijsgids