Normal_po__kov__docent__leraar__leerkracht__leerlingen__les__uitleg

SP-Kamerlid Tjitske Siderius heeft laten weten een onderzoek te starten onder medewerkers in de kinderopvang. Het onderzoek vraagt de mening van de medewerkers over de arbeidsomstandigheden, de werkdruk, de kwaliteit en de veiligheid van het opvangen van kinderen. Uit de resultaten zal de SP conclusies trekken hoe het anders kan en beter zou moeten. Dat meldt de SP.

In de afgelopen jaren is er veel veranderd in de kinderopvang. Er zijn miljoenen euro's in de sector geïnvesteerd, maar er is ook (fors) bezuinigd. Verder zijn er verschillende programma's gestart om de kwaliteit en de veiligheid te verbeteren. Siderius wil weten wat deze veranderingen betekenen voor het personeel van de opvang. Ook wil het Kamerlid weten hoe de medewerkers naar de toekomst van de kinderopvang kijken. “Met dit onderzoek geven we het personeel in de kinderopvang een stem. Zij weten als geen ander hoe de kinderopvang ervoor staat”, aldus Siderius.

In het onderzoek wordt de medewerkers gevraagd naar de arbeidsomstandigheden, de werkdruk, de kwaliteit en veiligheid van het opvangen van kinderen. Ook wordt de mening gevraagd over inhoudelijke onderwerpen als integrale kindcentra, het zogenaamde ontwikkelrecht voor peuters en de financiering van het stelsel van kinderopvang. De toekomst van de kinderopvang komt in het onderzoek ook aan bod.

De resultaten van het onderzoek legt de SP voor aan de regering en het parlement. Op deze manier wil de partij de dagelijkse praktijk van de kinderopvang in de politiek brengen. De vragenlijst is hier in te vullen. Het onderzoek loopt tot 15 april 2016.

© Nationale Onderwijsgids