Normal_kind_peuter

De nieuwe methode 'SPARK' helpt bij het eerder signaleren van opvoed- en opgroeiproblemen bij kinderen. Ook draagt het bij aan het verkleinen van de verschillen in vroegsignalering door JGZ-professionals. Ingrid Staal, projectleider innovatie en academisering bij de GGD Zeeland, ontwikkelde de nieuwe methode in het kader van haar promotieonderzoek. Dat meldt Vakblad Vroeg.

SPARK staat voor Structured Problem Analysis of Raising Kids. Wanneer het kind 18 maanden is, meet SPARK zorgen en zorgbehoefte van ouders en gaat daarbij uit van hun eigen kracht en de expertise van de JGZ-professional. Ook werd in het onderzoek bekeken of een huisbezoek de vroegsignalering verbetert en of de SPARK toegevoegde waarde heeft ten opzichte van de 'care-as-usual'. Hiervoor zijn drie groepen vergeleken: een groep van 2243 ouders van peuters die een huisbezoek met SPARK ontvingen, een groep van 2238 ouders van peuters die een consultatiebureauconsult met SPARK ontvingen en een groep van 2200 ouders van peuters die een regulier consultatiebureauconsult ontvingen.

Uit het onderzoek blijkt dat het gebruik van SPARK voor de grootste verbetering zorgt. In de 'care-as-usual-' groep blijken minder kinderen met een hoog of verhoogd risico op opvoed- en opgroeiproblemen te worden gevonden dan wanneer SPARK wordt gebruikt. Wanneer de methode in combinatie met een huisbezoek wordt gebruikt, worden de meeste kinderen met een hoog risico gevonden. Doordat een huisbezoek voor elk kind geen wettelijke taak is, bepalen gemeenten zelf of ze hierin investeren. In verschillende gemeenten in Zeeland wordt het huisbezoek al wel uitgevoerd. 

© Nationale Onderwijsgids