Normal_voorlezen

De Nationale Voorleesdagen worden dit jaar georganiseerd van 27 januari tot en met 6 februari 2016. De voorleesdagen gaan van start met Het Nationaal Voorleesontbijt op school, kinderdagverblijven of bibliotheken. In heel Nederland lezen bekende Nederlanders, maar ook 'local heroes' voor uit een prentenboek. Dat meldt De Nationale Voorleesdagen.

In 2015 werd al de Prentenboek Top 10 bekend gemaakt. Hierin staat 'We hebben er een geitje bij!' op nummer één. De top tien is gemaakt door een jury van jeugdbibliothecarissen. Het belangrijkste criterium bij het kiezen van het Prentenboek van het Jaar is dat het boek, naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters en voor verwerking in hun spel. Tijdens De Nationale Voorleesdagen staan de tien boeken centraal.

De Nationale Voorleesdagen worden georganiseerd door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CNPB). Deze periode wordt er extra veel voorgelezen op basisscholen, kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en in bibliotheken. Het doel van de campagne is om het voorlezen aan jonge kinderen te stimuleren. Niet alleen in het onderwijs maar juist ook thuis. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ouders de grootste invloed hebben op het leesplezier van hun kinderen. 

© Nationale Onderwijsgids