Normal_copyright_stockfreeimages_kleinkind_oma_grootmoeder_bejaarde_handen

Precies 66 procent van de Nederlandse grootouders speelt een rol in de opvang en verzorging van hun kleinkinderen. En dit wordt niet als straf gezien, de meesten (65 procent) vinden het een combinatie van plezier en ze helpen tegelijkertijd ook nog hun kinderen. Het aantal uren dat ze hieraan besteden, loopt zeer uiteen, van 1 tot 40 uur per week; gemiddeld 8,5 uur per week. Dit blijkt uit onderzoek dat seniorenorganisatie Unie KBO verrichtte onder 750 Nederlandse 65-plussers. Dat meldt Unie KBO.

Grootouders zijn óók verantwoordelijk voor de opvoeding van hun kleinkinderen, vindt 28 procent; 72 procent vindt van niet. 46 procent van de grootouders ergert zich soms aan het online gedrag van hun kleinkinderen. 64 procent van de grootouders ziet de kleinkinderen gemiddeld bijna zeven keer per maand. 11,5 jaar is de leeftijd waarop kleinkinderen hun eigen mobiele telefoon zouden mogen hebben van hun grootouders.

70 procent van de grootouders geeft zijn kleinkinderen iets mee voor hun levenspad. De drie meest belangrijke zaken die worden meegegeven, zijn je gelukkig voelen (24 procent), zelfvertrouwen hebben (14 procent) en eerlijk zijn (12 procent). Eén op de drie grootouders wil hun kleinkinderen iets meegeven op het gebied van geloof en spiritualiteit zoals respect, naastenliefde, liefde, vertrouwen en goed zijn voor anderen.

© Nationale Onderwijsgids