Gratis kinderopvang in Zeeland werkt, maar proef stopt wel

Gratis kinderopvang, iedere euro die daarin geïnvesteerd wordt levert 1,50 euro tot 2 euro op.  Voor de ontwikkeling van kinderen en hun ouders is het ook goed. Dat blijkt uit onderzoeksrapporten naar de proef met gratis opvang in Zeeuws-Vlaanderen. Toch stopt deze proef in juli, want het geld is op. Dat meldt Omroep Zeeland.

De Groene Zaal van Multifunctioneel Centrum De Statie in Sas van Gent lijkt op een normale kinderopvang. Toch is er wel iets anders, want de kinderopvang is gratis. Er loopt namelijk een proef met gratis kinderopvang in Sas van Gent, Eede en Heikant.

Gratis opvang 

Op de drie locaties kunnen alle kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar gratis terecht. Daarbij maakt het niet uit of hun ouders wel of niet werken. Er is 16 uur per week gratis opvang voor de jongste leeftijdscategorie. 8 uur opvang na schooltijd is normaal voor de wat oudere kinderen. Alleen wel tot juli.

Gratis opvang loont, dus in de regio vinden ze het erg jammer dat de regeling stopt. Gratis kinderopvang zorgt voor meer kansengelijkheid onder kinderen, het voorkomt een gedeelte van de kosten voor jeugdzorg, ouders gaan meer werken en het kan zorgen voor een betere werk privé balans

Vermindert kansenongelijkheid 

Lieselot Vanhijfte werkt bij Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen in Sas van Gent. Gratis kinderopvang vermindert de kansenongelijkheid, dat ziet zij in de praktijk gebeuren. En de stap naar de basisschool, die in hetzelfde pand zit, is veel makkelijker.

Ontwikkeling bij de ouders 

Gratis kinderopvang zorgt ook voor een ontwikkeling bij de ouders, zo is te lezen in een van de onderzoeken. Ouders gaan studeren of meer werken en hebben een betere balans tussen werken en thuis zijn. Stopt de gratis kinderopvang daadwerkelijk in juli, dan merk je direct de gevolgen.

Concurrentiestrijd 

De proef met gratis kinderopvang ging in april 2022 van start om de concurrentiestrijd aan te gaan met het onderwijs in België. Het onderwijs daar was populairder bij ouders die in de grensstreek wonen. Het onderwijs in België is namelijk vanaf 2,5 jaar gratis.  Als de kinderopvang en de scholen daar goed gevuld zijn met Nederlandse kinderen heeft dat negatieve gevolgen voor Zeeuws-Vlaanderen. Als de proef met gratis kinderopvang stopt zegt één op de vijf ouders weer te kiezen voor België.

Rianne Vons van Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen is blij met de rapporten. Zij wist al jaren dat gratis opvang voor gelijkere kansen onder kinderen zorgt en dat ouders misschien wel weer gaan beginnen aan een nieuwe studie.

Pot met geld is leeg 

De pot met geld voor de proef met gratis kinderopvang is nu leeg. Vons wist dat dit eraan zat te komen, maar had een zachte overgang naar gratis opvang in heel Nederland voor zich gezien.

Maar dat lijkt niet te gebeuren. Er is nog geen nieuw kabinet en wat er precies gaat gebeuren met de plannen voor gratis kinderopvang is nog een raadsel. De startgroepen voor peuters gaan trouwens nog wel door tot halverwege 2025. Ouders betalen voor deze opvang een klein gedeelte en de regio betaalt de rest.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk