Normal_peuter_schaduw

De gemeenteraad van Alkmaar heeft unaniem ingestemd met het Beleidskader Peuteropvang Alkmaar. De belangrijkste verandering is dat alle peuterspeelzalen per 1 januari 2016 peuteropvang worden. Daarmee wordt de kwaliteit van de peuteropvang in Alkmaar gelijk en zijn alle ouders, dus werkend of niet-werkend, vrij in de keuze van peuteropvang. Daarnaast wordt ingezet op het aanbieden van voor- en vroegschoolse educatie (VVE) op alle peuteropvangorganisaties vanaf 2018. Dat meldt gemeente Alkmaar.

Peuterspeelzalen fungeren als belangrijke voorschoolse voorziening, waarbij het met name mogelijk is om taalachterstand in een vroeg stadium te signaleren en aan te pakken. Het aanbieden van voor- en vroegschoolse educatie is daarom één van de uitgangspunten van het beleidskader. Een ander uitgangspunt is dat de organisatie die peuteropvang biedt, de intentieverklaring voor de vorming van Integrale Kindcentra (IKC’s) onderschrijft. Eerder dit jaar tekenden kinder-, peuteropvangorganisaties en basisscholen deze verklaring. Deze partijen werken in een IKC intensief samen.

Wethouder van Onderwijs Elly Konijn (D66): “De doorlopende leerlijn binnen een IKC – van peuter, naar kleuter tot basisschoolleerling – draagt bij aan betere leerkansen voor elk kind. Het vroegtijdig aanpakken van taalachterstand in de peuteropvang biedt kansen op een goede toekomst op de arbeidsmarkt en in de samenleving.”

Met de betrokken organisaties worden nader afspraken gemaakt over een overgangsregeling. Zo bestaat de mogelijkheid voor vrijwilligers van peuterspeelzalen om zich om te scholen naar peuterleidster. Er zal per organisatie worden bekeken wat nodig is om binnen het nieuwe beleidskader peuteropvang te kunnen opereren. De nieuwe regeling per 2016 biedt eenduidige en transparante bekostiging voor alle organisaties van de peuteropvang, die daarmee voor de voormalige fusiegemeenten gelijk is getrokken.

© Nationale Onderwijsgids