Normal_kinderopvang453

Uit onderzoek van de Brancheorganisatie Kinderopvang blijkt dat een vijfde deel van alle banen die het kabinet wil creëren, zal ontstaan in de kinderopvang. Door het plan van het kabinet om 250 miljoen euro extra aan kinderopvangtoeslag uit te geven, komen er naar verwachting 7.000 nieuwe banen bij. Ook de arbeidsparticipatie buiten de branche krijgt een impuls, doordat ruim 50.000 werkende ouders weer gebruik gaan maken van kinderopvang. Dat meldt BNR.

De nieuwe banen in de kinderopvangsector zullen vooral voor pedagogische medewerkers zijn, vertelt Jelmer Kruyt, bestuurslid Brancheorganisatie Kinderopvang. Het Centraal Planbureau (CPB) gaf onlangs aan dat de bezuinigingen op de kinderenopvangtoeslag een negatief effect hebben gehad op de kwaliteit van kinderopvang. Kruyt zegt hierover dat de Brancheorganisatie liever zou zien dat niet alleen de 250 miljoen euro geïnvesteerd wordt, maar de volledige onderbesteding. “Dan kom je niet op 20 procent van de banen uit, maar zelfs op 35 procent: dat zijn er 13.000”, zegt Kruyt. “Dat is voor de arbeidsmarkt en de participatie goed. Het bereik van voorschoolse voorzieningen gaat omhoog en je komt tot een betere verdeling van de kosten. Waarvan ook sprake zou moeten zijn op basis van de afspraken die we hebben gemaakt bij de invoering van de Wet kinderopvang.”

De afgelopen jaren heeft de kinderopvangsector het zwaar gehad door de gevolgen van de economische crisis en bezuinigingen. Sinds 2011 verloren ongeveer 30.000 kinderopvangmedewerkers hun baan. Vooral medewerkers op mbo-niveau werden zwaar getroffen en konden moeilijk een andere baan vinden. De extra overheidsbijdrage zal met name de arbeidsparticipatie van alleenstaande ouders met jonge kinderen naar verwachting stijgen, omdat deze groep het meest gevoelig is voor toegankelijke kinderopvang. Ook het bereik van kinderopvang zal een impuls krijgen, waardoor meer peuters goed voorbereid naar het basisonderwijs gaan. 

© Nationale Onderwijsgids