Normal_peuter_kind_ogen

In Hengelo gaan de peuters van het blindeninstituut Bartiméus voortaan naar een regulier kinderdagverblijf. Het is voor het eerst in Nederland dat kinderen met een visuele beperking naar een 'gewone' opvang. Bartiméus moet noodgedwongen het eigen pand verlaten en trekt daarom in bij kinderdagverblijf De Rammelaar van Stichting Kinderopvang Hengelo (SKH). Een deel van de tijd zullen de ziende kinderen en en visueel beperkte leeftijdsgenootjes in dezelfde ruimte opvang krijgen. Dit meldt Tubantia.

Hoewel het blindeninstituut uit nood aanklopte bij andere kinderopvangorganisaties, ziet Bartiméus de samenwerking met De Rammelaar nu als een interessant experiment. De eerste periode zullen beide organisaties uitzoeken hoe de twee groepen kinderen het beste gecombineerd kunnen worden.

Tot begin dit jaar had het Bartiméus een ruimte ter beschikking in het ziekenhuis van Hengelo. Deze plek werd echter te duur en het instituut was ook niet blij met de geïsoleerde locatie. De organisatie zocht daarom contact met andere kinderdagverblijven in de omgeving. Al snel werd een overeenkomst beklonken tussen het instituut en De Rammelaar.

Bartiméus zal nu drie keer week gespecialiseerde opvang aanbieden vanuit De Rammelaar voor kinderen met een visuele beperking. Af en toe zal die groep samengevoegd worden met de reguliere kinderen op het kinderdagverblijf. Volgens de leiding heeft dit alleen maar positieve effecten. De ziende kinderen hebben heel snel in de gaten dat hun leeftijdsgenootjes uit de andere groep niet (goed) kunnen zien. Zo leren ze al op jonge leeftijd om te gaan met kinderen met een beperking, aldus de leiding. “We bekijken nu de mogelijkheid om meer van dit soort groepen op te starten”, zegt regiomanager van SKH, “ook voor Arnhem zijn er plannen”.

© Nationale Onderwijsgids