Normal_normal_handen_wassen

Meer handen wassen leidt niet tot betere hygiëne. Dit blijkt uit onderzoek van de GGD Rotterdam-Rijnmond en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Op 71 kinderdagverblijven deden pedagogisch medewerkers mee aan een onderzoek waarvoor ze vaker en beter hun handen moesten wassen. Zo konden de onderzoekers kijken of de hygiëne verband houdt met infecties onder kinderen. De verrassende uitkomst is dat betere handhygiëne niet leidt tot minder infecties bij kinderen. Dit meldt Kinderopvangtotaal. 

Voor het programma 'Heel gewoon, handen schoon' werden extra handzeep, handalcohol, crème en papieren handdoekjes ter beschikking gesteld aan kinderdagverblijven. De pm'ers moesten goed hun handen wassen na bijvoorbeeld het verschonen van een luier, na een wc-bezoek, na het afvegen van snotneuzen en voor het bereiden van eten. Pm'ers wasten op 59 procent van deze voorgeschreven momenten hun handen. Ouders van 545 kinderen stuurden elke twee weken informatie op over eventuele voorgekomen verkoudheden en diarree.

Uit het onderzoek is gebleken dat het aantal infecties bij meer handen wassen nauwelijks afwijkt met wanneer er niet op gelet wordt. Verkoudheid kwam zelfs vaker voor op de dagverblijven die deelnamen aan de proef. De initiatiefnemers zoeken nu naar een verklaring voor deze uitkomsten. Het vermoeden is dat de handhygiëne toch nog onvoldoende was of dat andere besmettingsroutes een rol spelen.

© Nationale Onderwijsgids