Normal_copyright_stockfreeimages_thermometer_kind_ziek_griep_virus

Het is een wijdverbreide aanname dat kinderen die naar een kinderdagverblijf gaan, vaker ziek zijn dan andere kinderen. Onderzoekers van RIVM hebben nu onderzocht wat hier van waar is. Zij concluderen dat kinderen die naar de kinderopvang gaan veertig procent meer kans hebben op diarree of buikgriep. Ook zijn ze gauw ernstiger ziek en komt ziekenhuisopname bij deze groep vaker voor. Dit meldt onderzoeksinstituut NIVEL.

Vooral kinderen onder de twee jaar lopen meer risico, blijkt uit het onderzoek. Het RIVM deed onderzoek in een netwerk van honderd kinderdagverblijven en bij een groep van 8500 gezinnen met jonge kinderen. Bovendien is het risico op ziekte groter als het kinderdagverblijf dieren houdt of een zandbank of zwembadje heeft. Ook als medewerkers veel wisselen tussen groepen is de kans groter. Op kinderdagverblijven waar ouders hun zieke kind thuis moeten houden, komt minder diarree voor.

In Nederland gaat ongeveer de helft van de kinderen onder de vier jaar naar een kinderdagverblijf. Dat zijn zo'n 350.000 kinderen verdeeld over ongeveer zesduizend opvanglocaties. Vergeleken met andere kinderen van dezelfde leeftijd heeft deze groep veertig procent meer kans op diarree of buikgriep. Zij komen daar ook zeventig procent meer bij de huisarts. Ook de ernst van de besmetting is vaak groter waardoor de kans op opname in het ziekenhuis zeventig procent groter is.

Opvallend is dat gebrekkige hygiëne dus niet de belangrijkste reden is voor het meer voorkomen van ziekte op kinderdagverblijven. “Goed handen wassen en andere hygiënemaatregelen blijven natuurlijk belangrijk”, zegt onderzoeker en epidemioloog Gé Donker. “Maar ter voorkoming van ziekte bij andere kinderen moeten ouders zieke kinderen vooral thuishouden”.

© Nationale Onderwijsgids