Normal_modderdag

Lekker door de modder rollen, waden door een schuimende modderstroom en vreemde drankjes brouwen, het kan allemaal bij de BSO van kindercentrum Lisa Dak in Den Haag. Afgelopen vrijdag, op de tweede Internationale Modderdag, lag er zelfs een enorme modderglijbaan in het bos achter de opvang aan de Mozartlaan. Meer dan dertig kinderen roetsjten er de hele middag in hun oude kleren of in hun onderbroek vanaf.

International Mud Day is bedacht in Nepal om kinderen overal ter wereld in aanraking te brengen met de natuur. In onze huidige samenleving gebeurt het ontdekken van de wereld namelijk steeds meer via televisie, computergames, tablets en telefoons. En dat, terwijl wetenschappelijk is aangetoond dat buitenspelen in de natuur de ontwikkeling van kinderen enorm stimuleert. Bij kindercentrum Lisa Dak zijn ze daar al langer van overtuigd, buitenspelen en daarbij lekker vies worden is de normaalste zaak van de wereld.

“Gewoon een beetje met modder spelen is op zo’n dag niet genoeg”, vonden de pedagogisch medewerkers van kindercentrum Lisa Dak. “Het heuveltje achter de opvang is ideaal om vanaf te glijden dus waarom dan niet via een modderglijbaan.” Voor de kleinere kinderen, of kinderen die het toch een beetje eng vonden, was er ook nog een modderkeuken ingericht. Met bijzondere ingrediënten zoals: hondenkwijl (water met behanglijm), krokodillentranen (water met groene plakkaatverf), en hele hete peperkorrels (zand met rode glitter). Aan het einde van de dag, toen de kinderen al opgehaald waren, herinnerde alleen de schuimende stroom modder die de put in liep nog aan het zeer geslaagde modderfeest.

© Nationale Ondewijsgids