Week 27: Modderdag, rokende scholieren en vernietiging toeslagendossiers

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Met deze week onder meer: ModderDag 2020: coronaproof buitenspelen in de modder, Roken onder scholieren stagneert, alcoholgebruik stijgt weer en duizenden toeslagendossiers per ongeluk jaren te vroeg vernietigd.

Maandag: ModderDag 2020: coronaproof buitenspelen in de modder

De coronacrisis leek bijna roet in het eten te gooien, maar nu de basisscholen en kinderopvangcentra weer open zijn gaat ModderDag gewoon door. Maar wel in aangepaste vorm. Dit jaar mag de dag alleen op kinderdagverblijven en scholen plaatsvinden, voorheen mochten ook andere organisaties meedoen.
 

Dinsdag: Roken onder scholieren stagneert, alcoholgebruik stijgt weer

Het roken onder jongeren nam jarenlang af, maar de daling is nu gestopt. Van alle scholieren heeft 17 procent weleens een sigaret gerookt. Dat is evenveel als twee jaar eerder. Het is wel aanzienlijk minder dan vroeger. In 1999 had 54 procent van de Nederlandse scholieren weleens een sigaret opgestoken.
 

Woensdag: Wijziging kiesstelsel; jongeren worden meer betrokken bij politiek

Het Kabinet wil jongeren meer betrekken bij de politiek. Wat begon onder de noemer Jongerenparlement, wordt nu in overleg met jongeren en jongerenorganisaties omgezet in een vorm van jongereninspraak, die aansluit bij de wensen die jongeren hebben. Begin 2021 moet de nieuwe vorm van jongereninspraak actief zijn. 
 

Donderdag: Man rijdt opzettelijk met auto school binnen tijdens eindmusical groep 8

 Een man is gisteravond opzettelijk met zijn auto een basisschool voor speciaal onderwijs in Grootebroek (Noord-Holland) binnengereden. Op dat moment was de eindmusical van groep 8 aan de gang. Volgens de politie was er sprake van een conflict. 
 

Vrijdag: Duizenden toeslagendossiers per ongeluk jaren te vroeg vernietigd

Duizenden dossiers in het archief van de afdeling Toeslagen van de Belastingdienst zijn per ongeluk jaren te vroeg vernietigd. Het gaat om 9000 dossiers van mensen die in beroep zijn gegaan tegen besluiten van de afdeling Toeslagen, meldt staatssecretaris Alexandra van Huffelen aan de Tweede Kamer.
 
Door: Nationale Onderwijsgids