ModderDag 2020 gaat door maar wel in aangepaste vorm

De coronacrisis leek bijna roet in het eten te gooien, maar nu de basisscholen en kinderopvangcentra weer open zijn gaat ModderDag gewoon door. Maar wel in aangepaste vorm. Dit jaar mag de dag alleen op kinderdagverblijven en scholen plaatsvinden, voorheen mochten ook andere organisaties meedoen. Dit meldt IVN. 

Coronaproof modderen betekent vooral plannen. Daarom adviseert IVN om geen ModderDag maar een Modderweek te organiseren. Modderactiviteiten kunnen deze hele week plaatsvinden zodat de drukte verspreid wordt. Een andere tip is om kinderen niet op één maar op meerdere plekken te laten spelen. Door meerdere modderplekken te creëren, is er meer ruimte voor ontdekken en creativiteit. Spelen op meerdere plekken maakt dat scholen en kinderopvangcentra kleine groepjes kunnen maken die op hun eigen tempo kunnen spelen.

Ouders niet uitnodigen voor ModderDag

Volwassenen zouden dit jaar een stapje terug moeten nemen. ModderDag is er om kinderen te laten ontdekken, maar vooral dit jaar is ruimte geven door volwassenen extra van belang. Daarom raadde IVN het scholen af om ouders uit te nodigen. Door foto’s en video’s te maken kunnen ouders toch genieten van wat hun kinderen vandaag hebben gedaan.

Extra aandacht voor buitenspelen 

In 2013 werd ModderDag voor het eerst in Nederland georganiseerd. Vanaf 2016 wordt de dag georganiseerd door IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. IVN wil kinderen de leukste natuurlessen van de wereld geven. Juist nu is aandacht voor buitenspelen extra belangrijk. Kinderen hebben steeds meer schermtijd, en spelen vooral binnen. Hierdoor hebben ze vaker last van overgewicht en psychische klachten. Door buiten te spelen verbeteren kinderen hun fysieke en geestelijke gezondheid, aldus IVN. 

Meer informatie over deze dag is hier te vinden. 

Door: Nationale Onderwijsgids