Foto: ModderDag

Ruim 125.000 kinderen spelen vandaag in de modder op ModderDag 2016. In totaal doen 3.037 locaties mee aan het jaarlijkse modderfestijn. Tijdens deze dag ontdekken de kinderen wat modder is, hoe je er mee kunt spelen en wat de aarde betekent voor ons dagelijks leven. Dat meldt ModderDag.

In totaal doen 1404 kinderdagverblijven mee, 788 buitenschoolse opvangcentra, 271 peuterspeelzalen, 286 basisscholen en 288 overige locaties zoals bij gastouders. Vorig jaar deden 110.000 kinderen van 2400 locaties mee. Welke locaties dit jaar ModderDag organiseren is hier te bekijken.

Niet alleen Nederlandse kinderen, ook honderdduizenden kinderen in het buitenland zijn vandaag tegelijkertijd actief bezig met natuur op International Mud Day. En dat is belangrijk. Het is wetenschappelijk aangetoond dat buiten spelen in de natuur de ontwikkeling van kinderen enorm stimuleert. Wanneer kinderen vies mogen worden, nemen bijvoorbeeld creativiteit, nieuwsgierigheid en kwaliteit van spel toe. Het is goed voor het concentratievermogen en kinderen leren beter omgaan met risico’s als vallen en uitglijden. En niet te vergeten: buitenspelen in een natuurrijke omgeving draagt bij aan een positievere houding en gedrag tegenover natuur en milieu. 

© Nationale Onderwijsgids