Logo_avans_logo

Avans Hogeschool is begonnen met de werving van studenten voor het Regionale Associate degree College (RAC) in Den Bosch. Deze gaat in september 2017 beginnen. In Roosendaal zal er een RAC starten in september 2018. Dit meldt Punt, het studentenblad van Avans Hogeschool.

Avans gaat voltijd Associate degree opleidingen aanbieden op de RAC's. Een RAC is een samenwerkingsvorm van hbo-, mbo-instellingen en werkveld. Studenten kunnen binnen een RAC een Ad-opleiding volgen. Dat is een tweejarige opleiding die qua niveau tussen mbo-4 en het hbo-bachelor zit. De korte duur is aantrekkelijk voor afgestudeerde mbo’ers, net als de mogelijkheid om na de Ad verder te studeren in de bachelor. Ook werkgevers geven aan dat zij behoefte hebben aan werknemers van Ad-niveau.
 
Docenten van Avans en samenwerkende ROC’s zijn begonnen met het maken van curricula voor de Ad-opleidingen. Zij lopen daarbij tegen verschillende vraagstukken aan over bijvoorbeeld het opleidingsaanbod en het niveau van de docenten.
 
Eind vorig jaar ondertekenden zeven hogescholen een convenant in aanwezigheid van minister Bussemaker. Zij zeggen hierin toe de nieuwe opleiding Associate degree op de kaart te zetten. In Oost-Brabant neemt Avans het voortouw om met mbo-scholen en het bedrijfsleven Associate degree-opleidingen op te zetten. In Zuidwest-Nederland trekken Avans en HZ University of Applied Sciences samen op. Uit de eerste pilots met Ad-opleidingen in opdracht van het ministerie van onderwijs blijkt dat de Ad-opleiding voorziet in een duidelijke behoefte. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids