Normal_zorg_studie_leerling_verpleging_verpleegkundige_student

Roosendaal krijgt een nieuwe school, de Associate degrees Academie. Deze samenwerking tussen Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences biedt vanaf september 10 verschillende Associate degrees (Ad’s) die twee jaar duren. Daarna krijgt de student een hbo-diploma. Dit meldt NU.nl. 

De toekomstige studenten kunnen kiezen tussen tien opleidingen: Business, Engineering, Finance, Human Resourch Management (HRM), ICT, Logistiek Management, Management, Marketing, Ondernemen en een geheel nieuwe opleiding: Health & Social Work. 
 
Vooral voor afgestudeerde mbo'ers is de Ad een interessante optie als overbrugging tussen mbo 4 en het vierjarige hbo. De afgestudeerde krijgt een wettelijk erkend hbo-diploma. Sinds begin dit jaar is de Ad erkend als zelfstandige opleiding in het hoger onderwijs, naast de bachelor en de master. Eerder was de Associate degree gelieerd aan een hbo-opleiding.
 
In Amerika is de Ad al gemeengoed: 53,8 procent van de studenten volgt daar een Ad. In Europa is dat zo’n 20 procent. Nederland heeft nog een flinke inhaalslag te maken met de schamele 2 procent aan studenten die een Ad volgen. Wel bleek afgelopen september al dat de Associate degree enorm in populariteit was toegenomen. Nederlandse hogescholen mochten ruim dertig procent meer eerstejaarsstudenten verwelkomen dan in september 2016.  
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids