Normal_hogeschool_rotterdam__2_

Op de locatie Kralingse Zoom van Hogeschool Rotterdam ontstaat in 2017 een nieuw schoolgebouw dat van vier bestaande gebouwdelen één campusgebouw maakt. De economische en bedrijfskundige opleidingen worden hier in de Rotterdam Business School onder gebracht. Het nieuwe gebouw staat model voor het nieuwe studeren. Dit meldt Hogeschool Rotterdam.

"Architectenbureau Paul de Ruiter heeft een overtuigend ontwerpopdracht ingediend die goed aansluit bij de wensen van de hogeschool: een eigentijds in het oog springend schoolgebouw dat past bij de omgeving en het bestaande gebouw, maar dat vooral een inspirerende leeromgeving biedt aan ruim 10.000 studenten", aldus Ron Bormans bestuursvoorzitter Hogeschool Rotterdam.

Kenmerkend voor het onderwijs op de locatie is het nieuwe studeren. Kleinere klassen, meer thematisch projectonderwijs, interactie, leren op afstand en via digitale toepassingen worden hierbij steeds verder doorgevoerd. Dit vraagt om een studielandschap waarbij flexibele leer-, werk- en ontmoetingszones gelijkmatig over het gebouw zijn verspreid. Ten behoeve van het onderwijs zullen goed uitgeruste instructie- en theorielokalen van verschillend formaat worden gerealiseerd waar optimale kennisuitwisseling en interactie tussen studenten en docenten kan plaatsvinden.

Het ontwerp voor deze nieuwe Rotterdam Business School maakt van de vier bestaande gebouwdelen één campusgebouw. Door een compact klimaatconcept is het mogelijk om de vloeren van de verschillende gebouwdelen zonder hoogteverschillen op elkaar aan te laten sluiten. Het nieuwe schoolgebouw streeft naar een BREEAM Excellent duurzaamheidcertificaat, waarbij het doel is om een gezond binnenklimaat te creëren op een zeer energiezuinige wijze.

Naast de aanwezigheid van veel natuurlijk daglicht, wordt bijvoorbeeld regenwater opgevangen en gebruikt om sanitair door te spoelen, en is het dak van de vijfde verdieping bedekt met aantrekkelijke beplanting voor vogels en vlinders. Ook is het dak boven op de zesde verdieping bedekt met zonnepanelen om in een groot deel van de eigen energievraag te voorzien.

© Nationale Onderwijsgids