Stijging in aantal aanmeldingen Hogeschool Rotterdam ten opzichte van vorig jaar

Sinds half februari is er een stijging van 9,3 procent aanmeldingen voor eerstejaars geweest. Dat is een behoorlijke opsteker voor de Hogeschool Rotterdam (HR). Vorig jaar viel het aantal aanmeldingen juist erg tegen. De HR doet het in vergelijking tot andere hogescholen dit jaar erg goed, aldus Profielen HR.

De HR blijft wel voorzichtig, omdat het in dit geval alleen gaat over de aanmeldstand. Dit is een indicatie en nog niet het daadwerkelijke aantal inschrijvingen. Omdat de aanmeldstanden nog kunnen veranderen kan het zijn dat ze soms een vertekend beeld geven in de loop van het schooljaar. Het aantal aanmeldingen ligt nu dus 9,3 procent hoger dan vorig jaar, terwijl het landelijke gemiddelde redelijk gelijk blijft. Een mooi vooruitzicht voor HR dus. 

Voltijd bacheloropleidingen ook in de lift

Voorgaande jaren deden vooral de masters en de associate degrees (ad’s) het goed, maar nu doen de voltijd bacheloropleidingen het ook goed. Bij de HR heeft er bij de bachelor aanmeldingen een stijging plaatsgevonden van 5,9 procent. De andere grote hogescholen zitten qua aanmeldingen allemaal in de min. De Hogescholen van Amsterdam en Utrecht hebben beide te maken met een daling van 1 procent. De Haagse Hogeschool en Inholland werden geconfronteerd met een daling van 5,4 procent.

De investeringen worden beloond

De HR ziet de positieve cijfers niet los van alle investeringen die ze hebben gedaan in de afgelopen jaren. De communicatie- en marketingafdeling heeft de afgelopen jaren extra ingezet op het werven van studenten. De HR maakt ook gebruik van een CRM-systeem (customer relationship management). Zo’n systeem geeft je betere inzichten in de fase waarin een student verkeert wanneer hij of zij de keuze voor een opleiding, maakt, vertelt Jeroen Cok. Door dit systeem te gebruiken kan de school er bijvoorbeeld achter komen of een student open dagen heeft bezocht. Hierdoor kan de dienstverlening persoonlijker gemaakt worden.

Toenemende uitval andere opleidingen

Tegenover al dit positieve nieuws wat betreft de aanmeldstanden. Staat ook wat minder goed nieuws. Dat nieuws gaat over de verwachte studentenaantallen voor de komende jaren. Naar aanleiding van een recent onderzoek spreekt de HR zijn zorgen uit over de uitval van studenten van de bacheloropleidingen en de ad’s.

Door: Nationale Onderwijsgids/Parris Fokkema