Hogeschool Rotterdam moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten Gaza

De Hogeschool Rotterdam (HR) moet zich uitspreken tegen de mensenrechtenschending in Gaza. Dat is de mening van een vijftal docenten van de HR, zij vinden dat het college van bestuur van de onderwijsinstellingen zich moet gaan uitspreken tegen dit probleem. Onderzoekers van het Instituut Sociale Opleidingen (ISO) delen de mening van de docenten. Samen zijn ze een petitie gestart, aldus Profielen HR.

Het vijftal schrijft in de petitie over de grootschalige en doelbewuste mensenrechtenschendingen door Israël in Gaza. In de petitie, die intern naar de medewerkers is gestuurd, wordt ook geschreven over de 30.000 Palestijnen die zijn vermoord, waaronder duizenden kinderen. De petitie zal aan het eind van de maand worden verstuurd naar het cvb.

Ontstaan van de petitie 

De docenten zijn de petitie onder andere gestart, omdat de HR nog geen standpunt heeft ingenomen over de ‘gruwelijke misstanden in Gaza’. Het doet de docenten pijn dat de HR zich zo stil houdt over dit probleem. Vooral omdat the International Court of Justice (ICJ) Israël al heeft opgeroepen om het vuur te staken. De docenten hadden gehoopt dat de HR op basis van deze uitspraak een standpunt zou kiezen, maar dat is niet het geval.

Begin november, ruim een maand na de aanval van Hamas op Israël, kwam het college overigens wel met een statement. Het cvb verklaarde daarin geschokt te zijn over de gebeurtenissen. Het college sprak ook zijn medeleven uit aan alle studenten en medewerkers die zich betrokken voelen en persoonlijk geraakt zijn. De vijf docenten vonden het statement van toen niet voldoende.

Volgens de docenten moet de HR alle banden met medeplichtige Israelische onderwijsinstellingen verbreken. In de petitie is ook een pleidooi te vinden om relaties met Palestijnse hoger onderwijsinstellingen aan te gaan. Ook wil men studiebeurzen verstrekken aan Palestijnse studenten en wetenschappers.

Geen inhoudelijke antwoorden

De docenten, verantwoordelijk voor de petitie, willen op dit moment geen inhoudelijke vragen beantwoorden. ‘’We hebben de mail met de petitie intern verstuurd en de medewerkers de tijd gegeven om tot 29 maart al dan niet de petitie te ondertekenen. Het is een interne HR-discussie. We willen het interne proces de tijd geven en ook het cvb de ruimte bieden een goed besluit voor de HR te nemen. Nu antwoord geven op vragen zou het interne proces niet de ruimte en tijd geven die het verdient en de aandacht ten onrechte naar de buitenwereld brengen’’.

Door: Nationale Onderwijsgids / Parris Fokkema