Logo_nuffic_metnlondertitel_subsite_colorbox

De Nuffic is samen met de VSNU, de Vereniging Hogescholen en de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO) een onderzoek gestart naar het eindexamenniveau Engelse taal in Europese landen. Het onderzoek moet een bruikbare landenlijst opleveren waarmee generaliserende uitspraken over het taalniveau van aankomende internationale studenten uit EU- en EER-landen en Zwitserland kunnen worden gedaan.

Gelijkwaardig
Het onderzoek beoogt zo objectief mogelijk aan te tonen dat het Engelse taalniveau van de vooropleiding in een aantal Europese landen gelijkwaardig is aan het eindniveau in Nederland.

Het ijkpunt hierbij is niveau B1 van het Europees Referentiekader voor de Talen. B1 is het streefniveau voor het eindexamen havo.

Vrijstelling
Is het eindexamenniveau voor het vak Engels in een land gelijkwaardig aan het Nederlandse eindniveau havo? Dan heeft de Nederlandse hogeronderwijsinstelling de vrijheid om studenten die het desbetreffende buitenlandse diploma hebben behaald vrij te stellen voor de taaleis zoals geformuleerd in de Gedragscode.


Dit neemt overigens niet weg dat hogeronderwijsinstellingen wel aanvullende eisen mogen stellen.

Landenlijst
Onlangs hebben docenten Engels die betrokken zijn bij het onderzoek hun bevindingen aan de VSNU, Vereniging Hogescholen, NTRO en de Nuffic gerapporteerd. Het centrale eindexamen blijkt in een flink aantal Europese landen een niveau te vertegenwoordigen dat minimaal gelijk is aan B1.

Veertien landen lijken voor vrijstelling in aanmerking te komen. De rapportage en de landenlijst worden begin 2014 aan de landelijke commissie voorgelegd. Het streven is de landenlijst in mei als bijlage bij de Gedragscode te voegen.

Bron: Nuffic.nl

© Nationale Onderwijsgids