Vereniging Hogescholen schrijft brief aan Plasterk voor een goed hbo

De Vereniging Hogescholen heeft een brief geschreven aan informateur Ronald Plasterk. De Vereniging wil aandacht vragen voor het hoger beroepsonderwijs in Nederland. Goed en toegankelijk onderwijs is namelijk essentieel voor een gezonde maatschappij en economie. “Het hoger beroepsonderwijs heeft een essentiële rol in alle regio’s van Nederland. Dat geldt niet alleen voor jongeren en werkenden die zich willen blijven ontwikkelen. Het geldt ook voor scholen, bedrijven en zorginstellingen die professionals nodig hebben”, aldus Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen. Dat meldt de Vereniging Hogescholen.

Hogescholen spelen een belangrijke rol bij het opleiden van studenten voor de sectoren waar flinke tekorten zijn. Ze geven onderwijs, maar ook leveren ze belangrijke bijdragen aan praktijkgericht onderzoek. Met het praktijkgericht onderzoek blijft het onderwijs op hogescholen up-to-date en beschikken studenten over de juiste vaardigheden voor de arbeidsmarkt. Praktijkgericht onderzoek zorgt dus ook voor een betere aansluiting op de onderwijs-arbeidsmarkt.

Regio 

Voor de hogescholen is de regio een belangrijk thema. Hogescholen kunnen op meerdere manieren meehelpen bij de regionale vraagstukken. Dat vermeldt Maurice Limmen ook in zijn opinieartikel in Trouw.

Passend aanbod van hbo-opleidingen 

Hogescholen vinden het hun opdracht om een passend aanbod van hbo-opleidingen aan te bieden. Dat kan gaan om de tweejarige Associate degress tot aan hbo-masters. Een brede groep studenten krijgt zo de kans om zich te blijven ontwikkelen. Het hbo wordt aantrekkelijker voor vwo’ers en universitaire bachelor studenten omdat er een mogelijkheid is om na de bachelor door te stromen naar een praktijkgerichte master.

Hogescholen kunnen ook een bijdrage leveren aan de oplossingen van de gevolgen van vergrijzing, digitalisering, het woningentekort en de energiecrisis. Dit kunnen zij doen door middel van praktijkgericht onderzoek. Hogescholen investeren daarbij in het oprichten van onderzoeksgroepen van lectoren en onderzoekers.

Leven Lang Ontwikkelen, lerarentekort en studentenwelzijn 

Ook het Leven Lang Ontwikkelen (LLO), het lerarentekort en het studentenwelzijn zijn hartstikke belangrijk. Hogescholen willen voor deze thema’s ook een belangrijke bijdrage leveren. Goed opgeleide professionals in alle regio’s van Nederland zorgen weer voor meer kennis en gelijke kansen. Daarom moeten de onderhandelende partijen investeren in een stabiele basis voor het onderwijs.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk