Normal_group-of-diverse-students-at-daycare-2022-12-16-01-08-03-utc

Mensen die vastzitten in een baan waar ze niet mee tevreden zijn, kunnen nadenken over een mogelijke switch. Uit cijfers van het CBS blijkt dat medewerkers in de pedagogische sector hun werk inhoudelijk bovengemiddeld leuk vinden. Dit meldt Kinderopvang Totaal.

 

In het kader van het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn heeft het CBS een enquête uitgevoerd onder werknemers in de zorg en welzijnssector. Uit de resultaten blijkt dat deze werknemers over het algemeen plezier hebben in hun werk en er ook tevreden mee zijn.

Baan met betekenis

Werknemers in cliëntgebonden functies, waar pedagogisch werk ook onder valt, ervaren in vergelijking met niet-cliëntgebonden functies meer plezier met inhoudelijk werk. Pedagogische medewerkers in het bijzonder vinden zelfs meer dan gemiddeld dat de inhoudelijk leuk werk hebben: 92,1 procent.  Wel zijn de cliëntgebonden medewerkers minder tevreden over hun baan in vergelijking met de ander groep.

76,6 procent geeft aan enthousiast te zijn over de baan en 71,4 procent is tevreden met het werk. Er is echter niet meer informatie over de verhouding tussen enthousiasme over de inhoud en het lagere percentage van tevredenheid.

Managers

Vooral managers in de zorg- en welzijnssector zijn zeer positief; alle drie de beschreven aspecten van werkplezier is gemiddeld hoger dan bij de andere medewerkers in de sector. Ook zijn maar twee van de 10 werknemers actief op zoek naar een andere baan, wat ook een indicatie is voor hoe tevreden het andere deel is met hun huidige baan.

Door: Nationale Onderwijsgids / Marian van Reesch