2000 leraren kunnen getest worden op corona;

Maximaal 2000 leraren en pedagogisch medewerkers kunnen straks per dag getest worden op het coronavirus. Dit zegt de Taskforce Diagnostiek, die de testmaterialen verzamelt. Toch blijven de benodigde materialen schaars. Dit meldt NOS.

Momenteel worden alleen testen afgenomen bij zorgpersoneel en kwetsbare patiënten. Dat zijn er zo’n 7000 per dag. Het is de bedoeling dat als de scholen en kinderopvang weer opengaan, ook voor leraren en pedagogisch medewerkers zo’n 1500 tot 200 testen per dag beschikbaar zijn. Maar met de huidige schaarste aan materialen wordt dat lastig.
 
Minister de Jonge van Volksgezondheid liet vorige week weten dat de laboratoria inmiddels 17.500 testen per dag kunnen verwerken. Dat is goed nieuws, alleen moeten hiervoor wel de materialen voorhanden zijn. En dat is, geeft De Jonge toe, “een limiterende factor”.
 
De voorraden bij verschillende laboratoria zijn nu al klein of zelfs uitgeput, blijkt uit navraag van de NOS. Wattenstaafjes, die gebruikt worden om slijmvlies af te nemen, zijn er inmiddels voldoende. Maar van chemische vloeistoffen die nodig zijn om de tests af te nemen zijn er niet genoeg op voorraad. 
 
Bovendien is het onzeker of leveringen vanuit het buitenland wel aankomen in Nederland. De schaarste van het materiaal heerst wereldwijd. De taskforce kan dan ook niet voor 100 procent garanderen dat er op 11 mei, wanneer de basisscholen weer openen, genoeg testmateriaal voorhanden is. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids