Normal_docent__leraar__school__leerkracht
Het veiligheidsgevoel van docenten heeft zich licht hersteld en is gestegen van 89 procent in 2016 naar 91 procent in 2018. Tevens is er een afname van het aantal docenten dat te maken krijgt met verbaal geweld. Eén procent geeft aan ander werk te overwegen volledig als gevolg van de ervaren onveiligheid. Dit blijkt uit de Veiligheidsmonitor po/vo 2018, zo schrijft minister Slob aan de Tweede Kamer.
In de veiligheidsmonitoren van 2014 en 2016 viel op dat het personeel in het voortgezet onderwijs zich minder veilig voelde. Respectievelijk 89 en 88 procent van de personeelsleden gaf in die jaren aan zich veilig te voelen. De cijfers van 2018 laten een licht herstel van dat veiligheidsgevoel zien, schrijft Slob.
 
Slob legt uit dat het voor docenten belangrijk is dat er duidelijke regels zijn die worden gehandhaafd. Ook moet er een goede aanspreekcultuur zijn en moet er wederzijds vertrouwen heersen tussen collega’s onderling en tussen docenten en de schoolleiding. Dat is misschien nog niet op alle scholen vanzelfsprekend. 
 
Slob laat daarom weten dat VOION bestaand materiaal over veiligheid wil selecteren en vertalen naar de schoolorganisatie. Daarna wil men via aantal geselecteerde scholen beschrijven hoe in de scholen aan versterking en/of verbetering van het veiligheidsgevoel (kan) worden gewerkt. 
 
De Veiligheidsmonitor basis- en voortgezet onderwijs 2018 en de bijbehorende Kamerbrief zijn hier te lezen.

 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids