Overijssel heeft last van leerlingenkrimp, drie vmbo's gaan verder als één school

De Overijsselse onderwijsinstellingen merken dat het aantal scholieren landelijk terugloopt. Van de vier vmbo-scholen in Almelo, gaan er drie als één school verder. Het Pius X College, Het Noordik en Erasmus gaan vanaf komend schooljaar fuseren en gaan verder als het Alma College. Dit meldt RTV Oost. 

“Op de drie scholen zitten nu nog in totaal duizend leerlingen, maar onze prognose is dat het er volgend jaar zo’n 900 zullen zijn”, legt kwartiermaker van het Alma College, Jan van der Meij, uit. 

Negatieve ontwikkeling

De drie vmbo’s samenvoegen is nodig omdat de toekomst er niet goed uitziet. VOION, het kenniscentrum op het gebied van voortgezet onderwijs, voorspelt voor Twente de komende vijf jaar een negatieve ontwikkeling van tien procent. 

Eén gebouw

In Almelo kozen ze dus voor een intensieve samenwerking tussen de drie scholen. Het gevolg is wel dat er vanaf augustus volgend jaar nog maar twee vmbo-scholen zijn en het huidige gebouw moet flink op de schop. In het gebouw aan de Catharina van Renneslaan zitten nu het Pius X College en het Noordik. Beide scholen hebben wel een aparte ingang. Als het Erasmus erbij komt zal dat helemaal anders gaan en moet het écht één school worden. 

Door: Nationale Onderwijsgids