VVN start de jaarlijkse campagne 'Onze scholen zijn weer begonnen'

Om het aantal ongevallen in deze periode terug te dringen start Veilig Verkeer Nederland (VVN) met spandoeken en posters de jaarlijkse campagne 'Onze scholen zijn weer begonnen'. Hiermee roepen wij de automobilist op om de snelheid aan te passen. De aftrap van deze campagne vond vanochtend plaats op basisschool de Gouden Griffel in Berkel en Roderijs. Dat meldt VVN. 

Meester Lennart van der Meulen, die vorig jaar gekozen is tot ‘Leraar van het Jaar’, introduceerde samen met Veilig Verkeer Nederland het nieuwe campagneonderdeel ‘De vraag van de dag’, door een feestelijke ingebruikname in zijn groep 5. Met 'De vraag van de dag' wordt de verkeerskennis van de kinderen tijdens de eerste lesweek opgefrist, zodat ze veilig van school naar huis en van huis naar school blijven gaan. De verkeersvragen zijn hier te downloaden. Leerkrachten kunnen de vragen gebruiken bij de dagstart tijdens de eerste lesweek na de zomervakantie om zo het gesprek met leerlingen aan te gaan over verkeer.

Veiligheidsgevoel van ouders in de schoolomgeving 

Na een heerlijke en lange zomervakantie openen de eerste scholen vandaag weer hun deuren. In de praktijk betekent dit meer verkeersdrukte en doorgaans helaas ook een ongevalspiek onder fietsende scholieren. De campagne, met de welbekende blauwe spandoeken, heeft een bewezen positief effect op het veiligheidsgevoel van ouders in de schoolomgeving vlak na de zomervakantie en is ieder jaar weer een zichtbare herinnering aan automobilisten om de snelheid aan te passen in de schoolomgeving. De campagne werkt natuurlijk twee kanten uit. Auto's moeten niet te hard rijden en fietsende kinderen moeten mobielvrij rijden.

Verkeersopvoeding 

Veilig Verkeer Nederland adviseert ouders om de route vaak te oefenen met hun kinderen. Hoe meer verkeerservaring de jonge scholieren op doen, hoe veiliger zij door het verkeer gaan. Zo draagt verkeersopvoeding bij aan de zelfstandigheid van kinderen in het verkeer. 

Met gepaste snelheid rijden 

Automobilisten kunnen fietsende scholieren helpen door schoolzones en -omgevingen te mijden. Als dat echt niet kan dan vraagt Veilig Verkeer Nederland de bestuurders om met gepaste snelheid te rijden. Tot slot roept Veilig Verkeer Nederland scholieren en hun ouders op om de fiets te controleren op gebreken via de online fietscheck, zodat kinderen met een veilige fiets naar school gaan.  

Door: Nationale Onderwijsgids