Normal_rijles__rijschool__cbr

Een amendement, ingediend door de SP en gesteund door D66, CDA en PVV, stelt dat rij-instructeurs die zakken voor de verplichte vijfjaarlijkse praktijktoets, deze eindeloos kunnen herkansen. Dit amendement is vandaag ingediend tijdens de behandeling van het nieuwe wetsvoorstel van de Wet Rijonderricht Motorrijtuigen (WRM). De minister is geen voorstander van het amendement en ontraadt dit dan ook. Dit meldt BOVAG.

Dit amendement regelt dat de sanctie op het niet behalen van de vijfjaarlijkse praktijkbegeleiding wordt veranderd. Nu is het zo dat een rij-instructeur van wie de praktijkbegeleiding niet als voldoende wordt beoordeeld de instructiebevoegdheid kan verliezen. Met dit amendement moet de rijinstructeur die de praktijkbegeleiding niet voldoende afsluit binnen zes maanden opnieuw de praktijkbegeleiding volgen. De geldigheidsduur van het certificaat wordt daartoe telkens met een half jaar verlengd, waardoor de rij-instructeur kan blijven herkansen zonder zijn instructiebevoegdheid te verliezen. Wanneer de rijinstructeur niet opgaat voor herkansing, verliest hij de instructiebevoegdheid.
 
BOVAG is groot voorstander van het handhaven van een sanctie in de wet. Het is simpelweg aan leerlingen niet uit te leggen dat ze les krijgen van een instructeur die niet kan aantonen dat hij of zij daar bekwaam voor is. BOVAG vindt het beter om niet presterende instructeurs een verplichte scholing op te leggen en ze de mogelijkheid te geven om binnen een jaar wél de vereiste competenties te verwerven. En als na meerdere herkansingen de aanwezigheid van de vereiste competenties niet voldoende aangetoond is, dan zou dit uiteindelijk moeten leiden tot het afnemen van de WRM-bevoegdheid van de instructeur. Volgens BOVAG  zal deze maatregel de kwaliteit in de rijschoolbranche naar een hoger niveau tillen zodat goede, professionele rij-instructeurs terecht trots kunnen zijn op hun WRM-bevoegdheid. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids