Autorijlessen en rijexamens waarschijnlijk flink op de schop

Rijlessen moeten meer gericht worden op het veilig kunnen besturen van een auto, en minder op ‘het halen van het roze papiertje’, zo concludeert een speciale commissie onder leiding van Emile Roemer. Er moet op meer momenten getoetst worden, en rijscholen en instructeurs moeten beter gecontroleerd worden, aldus het rapport, dat deze week verscheen. Dit meldt de NOS.

Oud-SP-leider Emile Roemer kreeg vorig jaar de opdracht van minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) om de kwaliteit van het rijonderwijs te onderzoeken, omdat het ministerie steeds meer signalen ontvangt van misstanden in de rijschoolbranche.

Meer toetsen

In het rapport, dat verschenen is onder de titel ‘Van autorijles naar autorijonderwijs’, pleiten de onderzoekers ervoor om meerdere theorie- en praktijktoetsen in te bouwen in de rijopleiding. Er moeten daarnaast strengere eisen komen voor rijscholen en een speciale inspectie die gaat controleren of rijlessen wel van de gewenste kwaliteit zijn.

Meer kosten?

Als de aanbevelingen uit het rapport worden doorgevoerd zullen rijlessen per stuk flink duurder worden: van gemiddeld 42 euro per les stijgt de prijs naar 60 euro. Volgens minister Van Nieuwenhuizen betekent dit echter niet dat het halen van een rijbewijs ook duurder wordt. De verbeteringen in het rijonderwijs zouden ertoe moeten leiden dat leerlingen sneller slagen voor hun rijbewijs: “Nu moeten mensen vaak veel te vaak examen doen omdat ze slecht voorbereid worden. Het kan allemaal veel effectiever. Liever een paar lessen meer, als je dan sneller je rijbewijs haalt.”

De demissionaire minister laat de uitvoering van de aanbevelingen over aan het volgende kabinet.

Door: Nationale Onderwijsgids