Normal_klas_leeg_stoelen_stoeltjes_op_tafel_sluiting_dicht_staking

Het plan om in november 2 dagen te gaan staken als de staking van donderdag niets oplevert, blijkt niet gecommuniceerd te zijn naar de vakbonden. De PO-Raad, de Algemene Onderwijsbond (AOb) en CNV Onderwijs zijn verrast en zeggen niet bij voorbaat hun steun toe. Dit meldt de Volkskrant.

Zo vindt de AOb het bijzonder dat PO in Actie zelfstandig met de nieuwe stakingsplannen komt, zonder eerst overlegd te hebben met de andere betrokkenen. Bovendien mogen alleen vakbonden een staking uitroepen, volgens voorzitter Liesbeth Verheggen van de AOb.
 
Voorzitter Rinda den Besten van de PO-Raad zegt dat de PO-Raad niet elke keer blind mee zal gaan met nieuwe plannen. Dat hangt van de schoolbesturen af. “Willen die door, dan gaan we door. Zo niet, dan scheiden onze wegen. Nu is de steun nog massaal, maar dat kan in de toekomst minder worden.”
 
Geen van de vakbonden wil al kwijt of zij een volgende staking zullen steunen of niet. Zij vinden dat er eerst overleg gevoerd moet worden met de achterban over eventuele vervolgstappen na de staking van aanstaande donderdag.
 
PO in Actie heeft naar eigen zeggen moedwillig ervoor gekozen om niet eerst te overleggen over de vervolgstaking met de andere organisatoren van PO Front. “We gebruiken de techniek van de overrompeling. Als iedereen op één lijn zit, gaan wij een stapje verder. Zo dwingen we de partners om vooruit te blijven gaan.”
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids