Normal_kinderen__les__hulp__juf__lerares__onderwijzer__docent__leerlingen__po__vo

Vanaf vandaag kunnen leraren, schoolleiders en scholen zich inschrijven voor Curriculum.nu om deel te nemen aan de herziening van het curriculum. Ontwikkelteams van leraren en schoolleiders gaan vanaf 2018 aan de slag met wat leerlingen moeten kennen en kunnen in negen vakgebieden. De inschrijving, via www.curriculum.nu, sluit per 13 oktober. Dit meldt de PO-Raad.  

De curriculumherziening speelt in op bestaande knelpunten zoals de overladenheid van het onderwijsprogramma. Ook wordt meer de nadruk gelegd op doorlopende leerlijnen. In de ontwikkelfase van deze curriculumherziening worden keuzes gemaakt over wat de vaste kern moet worden van het curriculum. Hierbij is ook aandacht voor de onderlinge samenhang tussen de negen leergebieden die centraal staan. Dit zijn Nederlands, Engels, wiskunde/rekenen en Digitale geletterdheid en Burgerschap, Bewegen en Sport, Kunst en Cultuur, Mens en Maatschappij, en Mens en Natuur, waar techniek onderdeel van wordt. Hierdoor moet er (meer) ruimte ontstaan voor scholen om onderwijs te geven dat aansluit op hun visie, leerlingen en omgeving. 
 
Voor elk leergebied wordt een ontwikkelteam samengesteld, bestaande uit zo’n zes leraren uit het basisonderwijs, zes leraren uit het voortgezet onderwijs en twee schoolleiders. De negen ontwikkelteams starten in maart 2018 en toetsen de opgedane ideeën in de praktijk bij diverse scholen in het land onder leraren en leerlingen, maar ook bij lerarennetwerken, ouders, experts en het bedrijfsleven. Ervaringen en kennis worden gedeeld op curriculum.nu. Eind 2018 wordt de ontwikkelingsfase afgerond.
 
Curriculum.nu is een gezamenlijk initiatief van de Onderwijscoöperatie, PO-Raad, VO-raad, AVS, LAKS en Ouders & Onderwijs en komt voort uit Onderwijs2032. In de uitvoering wordt inhoudelijk samengewerkt met SLO. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids