Normal_plenaire_zaal_eerste_kamer

De PO-Raad, VO-raad en MBO Raad hebben in een brief aan de Eerste Kamer hun zorgen kenbaar gemaakt over de invoering van het Lerarenregister. De sectororganisaties voor het onderwijs staan in principe achter een systeem dat de professionalisering van docenten structureert maar zetten hun vraagtekens bij de nu voorgestelde uitvoering van dit plan. Zo maken de raden zich bijvoorbeeld zorgen over het gebrek aan draagvlak voor het register onder leraren zelf. Het wetsvoorstel wordt 14 februari door in de Eerste Kamer behandeld. Dit meldt MBO Raad.

Vanaf 2026 moeten docenten verplicht vermeld staan in een register voor leraren met een bevoegdheid. Het register wordt vanaf augustus dit jaar geleidelijk ingevoerd. Het Lerarenregister is een initiatief van de Onderwijscoöperatie en is bedoeld om de positie van docenten te versterken. Leraren zelf zijn hier echter niet van overtuigd. De sectorraden waarschuwen de Eerste Kamer dan ook voor het gebrek aan draagvlak voor het register onder docenten. Tot dusver heeft slechts 14 procent zich vrijwillig geregistreerd terwijl de petitie van vakbond Leraren in Actie (LIA) tegen het register al ruim 26.500 maal is ondertekend. Dit gebrek aan enthousiasme geeft het register weinig kans van slagen, zeggen de onderwijsraden.

Ook hebben de sectorraden vragen over de gevolgen van het wel of niet registeren van docenten. Schoolbesturen zijn verantwoordelijk voor het in dienst hebben van niet-geregistreerde docenten, maar deze verantwoordelijkheid krijgt geen aandacht in het wetsvoorstel, aldus de raden. Ook is niet duidelijk wat de arbeidsrechtelijke gevolgen zijn als een docent zich niet herregistreert. Niet-herregistratie is namelijk geen grond waarop een contract kan worden ontbonden of opgezegd.

Tot slot vrezen de sectorraden dat het niet haalbaar zal zijn om alle gegevens van docenten voor 1 augustus 2017 binnen te hebben door de vergrote administratieve last voor scholen. De PO-Raad, VO-raad en MBO Raad vragen de Kamer daarom om de invoeringsdatum uit te stellen naar 1 augustus 2018.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids