Normal_docent__leerkracht__leraar__schoolbord

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met het voorstel voor een verplicht Lerarenregister. Vanaf 2026 mogen leraren niet meer onbevoegd voor de klas staan. Dit meldt NOS.

Vanaf 2026 moeten leerkrachten zowel in het basis- als het voortgezet onderwijs verplicht in een register van docenten met een bevoegdheid staan. Het verplichte register is bedoeld om de positie van docenten te versterken. Er bestaat echter nog wel de nodige kritiek op de plannen. Zo willen de oppositiepartijen eerst het lerarentekort en andere problemen oplossen, voordat de plannen voor een verplicht lerarenregister worden gerealiseerd. 
 
Dekker vindt dat er genoeg draagvlak is. Alle organisaties in de Onderwijscoöperatie steunen de wet, volgens Dekker 80 procent van de leraren. De Onderwijscoöperatie is van mening dat met de invoering van de wet de positie van leraren in het primair, speciaal, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs versterkt, het beroep helder afgebakend, onbevoegdheid tegengegaan en zeggenschap gegeven wordt aan de leraar waar het gaat om zijn individuele professionele ontwikkeling.
 
Andere leraren zijn minder enthousiast. De vele onbevoegde docenten komen voort uit het probleem van het lerarentekort, volgens hen. En dat wordt niet opgelost door een register in te voeren. Daarnaast zien zij het register als een beperking, omdat lang niet alle belangrijke kennis en vaardigheden van een docent geregistreerd worden.
 
De Eerste Kamer moet nog stemmen over het voorstel. De vraag is of hier ook een meerderheid is te vinden voor het plan.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids