Foto: Ed van Rijswijk

Hans Clevers, hoogleraar Moleculaire genetica aan de Universiteit Utrecht, is uitgeroepen tot Akademiehoogleraar 2016 van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Clevers krijgt naast de eervolle vermelding, een bedrag van één miljoen euro, te besteden aan een wetenschappelijk doel naar keuze. Dat meldt Universiteit Utrecht.

Clevers is hoogleraar Medische genetica aan de Universiteit Utrecht en leidt een onderzoeksgroep bij het Hubrecht Instituut van de KNAW. Sinds vorig jaar is hij wetenschappelijk directeur van het nieuwe Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie. 

Clevers speelt een leidende rol in het onderzoek naar volwassen stamcellen en hun rol bij het ontstaan van kanker, en bij de ontwikkeling van organoïden (mini-organen van lichaamseigen weefsel) voor medisch onderzoek. Hij ontving de afgelopen jaren tal van prijzen voor zijn onderzoek, waaronder de Spinozapremie (2001) en de Heinekenprijs voor de Geneeskunde. Het stamcelonderzoek van Clevers speelt een prominente rol binnen het Utrechtse strategisch onderzoeksthema Life Sciences waarin Utrechtse wetenschappers uit de biologie, scheikunde, diergeneeskunde en geneeskunde samenwerken aan regeneratieve geneeskunde. Sinds 2015 is Clevers universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht.

De KNAW kent jaarlijks twee van Prijzen voor Akademiehoogleraar toe aan één onderzoeker uit de sociale of geesteswetenschappen en één onderzoeker uit de natuurwetenschappen, de technische wetenschappen of de levenswetenschappen. Deze prijs voor het leven, bekroont hoogleraren die een unieke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van hun vakgebied en in hun carrière hebben aangetoond dat zij tot de absolute top van hun vakgebied behoren. 

De tweede prijs die in 2016 wordt uitgereikt gaat naar prof. dr. Ineke Sluiter, hoogleraar Griekse taal en literatuur aan de Universiteit Leiden. De twee winnaars zijn geselecteerd door een internationale jury die werd samengesteld door de KNAW. De prijzen worden op 23 juni aanstaande uitgereikt in het Amsterdamse Trippenhuis, de thuisbasis van de KNAW. 

© Nationale Onderwijsgids