
Het University College Roosevelt (UCR) wil geen vragen van ouders van studenten en oud-studenten beantwoorden. De ouders maken zich zorgen over de reorganisatie die sinds februari speelt. Ouders willen voornamelijk weten wat de gevolgen zijn voor de kwaliteit van het onderwijs en hoeveel collegegeld ze moeten betalen. Dat meldt Omroep Zeeland.
Alumni, ouders en andere betrokkenen stuurden eind april een brandbrief met daarin veel kritiek over de koers van UCR. Het onderwijs is op ingrijpende wijze veranderd, docenten zijn ontslagen en studenten werden daarmee voor het blok gezet. De opleiding dreigt, volgens de brandbriefschrijvers, haar kwaliteit en status van kleinschalig onderwijs te verliezen.
Collegegelden
De groep vroeg meer inzicht in de studentenaantallen, de communicatie tussen het bestuur en de financiële plannen. Ouders waren ook benieuwd of UCR hogere collegegelden mag vragen, want klassen zullen nu van maximaal 26 naar 55 studenten gaan.
Kritiek op bestuur
Het bestuur van het UCR krijgt ook flink veel kritiek te verduren in de brandbrief. Zo zijn de bezwaren van de studentenraad, programmaraad en de ondernemingsraad volgens de ouders compleet genegeerd. Deze organen waarschuwden het bestuur voor het verlies van onderwijskwaliteit en een docententekort. “Halverwege het academisch jaar is het programma waarvoor studenten zich hebben ingeschreven eigenlijk geannuleerd”, aldus de ouders.
Kleinschalig onderwijs
De ouders wijzen er in hun brief op dat de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) een accreditatie had afgegeven vanwege het kleinschalige onderwijs met een 15:1 student-docentratio. Omdat een derde van de docenten is ontslagen, stat volgens de ouders die verhouding onder druk. En het is niet bekend of UCR haar predicaat voor Bijzonder kenmerk Kleinschalig en intensief onderwijs mag houden. Opleidingen of programma’s met kleinschalig en intensief onderwijs krijgen door de NVAO dit BKKI-predicaat uitgereikt.
Wet open overheid
Er is door de groep ouders een Woo-verzoek ingediend. Het UCR laat weten dat het Middelburgs college niet onder de Wet open overheid valt, dus de opgevraagde informatie wordt niet openbaar gemaakt aan de ouders.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk