Normal_131002_frans_timmermans_minister_van_bz_4787__12812535024_

Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie en voormalig minister Buitenlandse Zaken, vindt dat de Europese samenleving meer moet investeren in onderwijs. Tijdens een openbare discussieavond in Den Haag sprak hij zijn verbazing uit over de “talloze kinderen” die na de basisschool nog steeds problemen hebben met taal. Dit meldt de Telegraaf.

Volgens Timmermans ligt de sleutel voor vele maatschappelijke vraagstukken in het onderwijs. Volgens de voormalige minister heeft Europese landen de aandacht voor de kwaliteit van onderwijs teveel laten verslappen: “We hebben het verwaarloosd, we zijn niet streng genoeg geweest maar we zijn ook niet goed genoeg geweest in het mensen echt in het onderwijs houden.”

Timmermans vreest niet alleen voor de gevolgen hiervan voor onze eigen kinderen. Volgens hem is het verwaarloosde onderwijs ook deels debet aan bijvoorbeeld de radicalisering. Hoe kan het anders dat jongeren in bepaalde Europese binnensteden “ons zo ontzettend haten dat ze ons niet meer als mensen zien en het geen probleem vinden om ons op het terras bij een café overhoop te schieten of in een muziekzaal op te blazen”, vraagt hij zich af.

© Nationale Onderwijsgids