Normal_ehealth__stethoscoop__computer__laptop

Tijdens de 5e werkconferentie van de LUMC-Campus Den Haag wordt dinsdagavond 15 januari de Massive Open Online Course (MOOC): ‘Fundamentals of Population Health Management’ gelanceerd. De gratis cursus is de eerste in een serie van 9 e-learnings die allemaal dit jaar verschijnen. Dit meldt LUMC.

De manier waarop we zorg leveren is aan het veranderen. Er wordt steeds meer gekeken naar de behoeften vanuit de mens. Vandaar dat het nodig is om een integrale aanpak vanuit zorg en welzijn te realiseren die de populatie zo gezond mogelijk kan houden. Deze nieuwe MOOC combineert daarom aspecten zoals data-analyse, geïntegreerd zorgaanbod en juiste organisatorische randvoorwaarden.  
 
De aanwezigheid van steeds meer data biedt nieuwe mogelijkheden voor een goede data-analyse op populatieniveau. Met deze informatie kunnen ziekenhuizen, artsen en andere specialisten de grootste gezondheidsrisico’s voor de populatie in beeld brengen. Met die informatie kunnen er vervolgens gerichte interventies worden ontwikkeld voor specifieke doelgroepen. In de MOOC wordt dit proces uitgebreid behandeld. 
 
De Engelstalige MOOC bestaat uit 4 modules en kent een academisch masterniveau. De cursus is bedoeld voor mensen met een gedegen vooropleiding in de gezondheidszorg. Deelnemers leren om de huidige en toekomstige uitdagingen in de gezondheidszorg te analyseren op basis van de nieuwe aanpak ‘Population Health Management’. De cursus is gratis en open toegankelijk.
 
De cursus is gemaakt door onderzoekers, docenten en samenwerkingspartners van de LUMC-Campus Den Haag. Vanuit de Campus wordt sinds 2016 gewerkt aan nieuwe onderzoeks- en onderwijsprogramma op het gebied van Population Health Management. In de regio Haaglanden lopen momenteel meerdere experimentele projecten op het gebied van populatiegerichte zorg. De voortgang van deze projecten wordt halverwege januari besproken tijdens de werkconferentie van de LUMC-Campus Den Haag.  
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids