Logo_now

De eerste week van oktober is traditioneel de Nationale Onderwijsweek. Een week waarin we de kracht en pracht van het onderwijs vieren. Dit jaar heeft de Nationale Onderwijsweek een ander gezicht. In voorgaande jaren organiseerden we een kernprogramma in en met de Nationale Onderwijsstad. Dit jaar doen we het anders. We verzamelen juist initiatieven van onderwijsprofessionals in heel Nederland en stimuleren die. Het thema van 2018: durven, doen en doorgaan. Dit meldt Stichting Nationale Onderwijsweek.

De Stichting Nationale Onderwijsweek ziet onderwijs als de motor voor leven, leren en werken. Daarom organiseert de stichting ieder jaar in de eerste week van oktober de Nationale Onderwijsweek. De stichting wil specifiek in die week het onderwijs een podium geven door mooie voorbeelden met het hele land te delen, dialoog te entameren, ontmoeting te organiseren en de in het onderwijs aanwezige kwaliteit te vieren.

Het thema ‘durven, doen en doorgaan’ gaat over in beweging komen. Hoe worden ideeën die in de onderwijspraktijk ontstaan werkelijkheid? Hoe maken we individuele onderwijservaring tot een kennisbron van onschatbare waarde? Hoe creëren we onderwijs waar we ten volle achter staan? Hoe bereiden we de huidige generatie voor op de wereld van morgen? De vragen zijn misschien niet nieuw, maar de antwoorden kunnen dat wel zijn.

Durven, doen en doorgaan levert mooie dingen op, weten we inmiddels. Geïnspireerd door ‘De onderwijzer aan de macht’ van VPRO Tegenlicht begon MeetUpNL in Rotterdam. Nijmegen verbindt onderwijsmensen met de innovatieagenda Ieder Talent Telt. Agora-onderwijs verspreidde zich met ingang van dit schooljaar vanuit Roermond over Nederland. En de aanpak van het Zutphense WALHALLAb kreeg navolging in onder andere Arnhem en Groningen. De NOW-krant staat vol met inspirerende voorbeelden.

Een van de evenementen om niet te missen in de NOW2018 is de verkiezing van de Nationale Onderwijsfilm 2018. Wat wordt de opvolger van Down to Earth? Op 3 oktober vindt de uitreiking plaats in Rotterdam. Op de website www.nationaleonderwijsweek.nl is meer informatie te vinden, ook over andere activiteiten in de eerste week van oktober.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids