Normal_tegelzetten_tegel_mbo_vakmanschap_bouw_ambacht_gereedschap

Het kabinet gaat de financiering van het praktijkleren in 2019 niet afschaffen. Beroepsonderwijs en bedrijfsleven maakten zich de afgelopen tijd grote zorgen over deze dreigende bezuiniging omdat hiermee tienduizenden leerbanen op de tocht zouden komen staan. Onderwijs en bedrijfsleven kunnen echter nog niet opgelucht ademhalen nu de bezuiniging van de baan is, want de invulling van de regeling is nog niet duidelijk. Dit meldt SBB.

Pas met Prinsjesdag zal duidelijk worden hoe de subsidieregeling ingevuld kan worden, maar dan is het nieuwe opleidingsjaar al begonnen. Ook wordt dan pas bekend of de regeling na 2019 blijft bestaan.  Beroepsonderwijs en bedrijfsleven hebben kenbaar gemaakt dat leerbedrijven, scholen en studenten hiermee onnodig lang in onzekerheid blijven.

Volgens de SBB is het praktijkleren een belangrijke pijler in het behalen van de ambities rond leven lang ontwikkelen. Leerbanen zijn ook hard nodig om vakmensen op te leiden en daarmee tekorten op de arbeidsmarkt te bestrijden.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids