Logo_idee__creatief__bedenken

Tot 18 april 2017 kunnen leraren zich aanmelden voor Onderwijs Pioniers MBO. Hierin krijgen mbo-docenten de kans om aan de slag te gaan met een goed idee voor (beter) onderwijs. Hiervoor krijgen zij begeleiding en een budget van 4000 euro. Dit meldt de Onderwijscoöperatie.

Het budget kan naar eigen inzicht besteed worden, zolang het maar bijdraagt aan het realiseren van het idee voor beter onderwijs. Daarnaast krijgen docenten een jaar lang begeleiding bij de realisatie van de ideeën. Ook wordt hen een podium geboden om het idee met een breder publiek te delen. Een (leraren)jury beoordeelt de ingediende ideeën en wijst deelname aan Onderwijs Pioniers toe.
 
De werkwijze van Onderwijs Pioniers MBO is gebaseerd op twee voorbeelden: het Teacher Learning and Leadership Program (TLLP) uit Ontario, Canada en het programma Onderwijs Pioniers. Onderwijs Pioniers is in 2008 opgestart door Kennisland vanuit het idee dat bevlogen leraren de ruimte en ondersteuning moeten krijgen om hun eigen werkomgeving, de school en het onderwijs als geheel te verbeteren. De Onderwijscoöperatie en Kennisland hebben het idee uitgewerkt tot een succesvol programma voor leraren in het primair en voorgezet onderwijs (LOF) en mbo (Onderwijs Pioniers).
 
Het Onderwijs Pioniers MBO is vergelijkbaar met het LerarenOntwikkelFonds (LOF) voor primair en voortgezet onderwijs. De deelnemers van Onderwijs Pioniers MBO en hun initiatieven zijn daarom te vinden onder ‘Leraren’ en ‘Initiatieven’ op de website van het LOF. Bovendien zijn alle Onderwijs Pioniers uit de voorgaande jaren uitgenodigd om een profiel te maken op deze site en kunnen zo hun initiatief daar zichtbaar te maken.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids