Normal_onw133-wtk-logo4_340x230_acf_cropped_340x230_acf_cropped

Leraren van het primair en voortgezet onderwijs kunnen hun ideeën voor beter onderwijs kracht bijzetten met een aanvraag bij het LOF (Lerarenontwikkelfonds). Als zij dat voor 22 januari doen, kunnen zij vanaf april op de school en tijdens schooltijd daarmee aan de slag. Leraren halen veel energie uit het zelf aan het stuur zitten van hun idee. Dit meldt het CAOP.

Tijdens schooltijd

Leraren kunnen een aanvraag doen voor initiatief dat vernieuwend is voor hun school. Voldoet de aanvraag aan de voorwaarden, dan krijgt de leraar of het schoolteam ruimte om tijdens schooltijd te werken aan de ontwikkeling van de innovatie. Dat gebeurt met een subsidie van maximaal 75.000 euro om uren op school ‘vrij te kopen’. De leraren doen ook mee aan drie leerbijeenkomsten met alle deelnemers om van elkaar te leren. Ervaren leraren bieden daarnaast coaching in groepjes aan.

Op www.lerarenontwikkelfonds.nl staat alle informatie over het indienen van een aanvraag, en er is persoonlijke ondersteuning. Leraren kunnen bij lerarencoaches terecht voor tips voor het opstellen van een goede aanvraag. Er is ook een werkboek dat daar stapsgewijs bij helpt. Een jury van leraren beoordeelt de aanvragen.

Eigen ontwikkeling voorop

LOF richt zich op beter onderwijs door ruimte te creëren voor de ontwikkeling van leraren en schoolteams. Leraren die eerder meededen, ervaren meer werkplezier en energie om het beroep uit te blijven oefenen. Daarmee is LOF ook een goed instrument voor scholen en besturen om hen te behouden voor het onderwijs.

Eerdere ideeën

Voorbeelden van eerdere initiatieven gaan onder andere over doorlopende leerlijnen tussen po en vo of vakoverstijgend werken met behulp van robotica. In het speciaal onderwijs werkt een leraar bijvoorbeeld aan lesmethodes met zo min mogelijk geschreven taal. Via mbo-pioniers ging een deelnemer aan de slag met stapsgewijs leren van ICT-vaardigheden voor laagniveau leerlingen.

Hierna nog één kans

Na 22 januari, is er nog één kans om via LOF tijd en ruimte te krijgen om een initiatief voor beter onderwijs uit te werken. Die aanvraagperiode sluit april.

LOF is een project van, voor en door leraren dat wordt gesubsidieerd door het ministerie van Onderwijs. Het project wordt in 2019 ondersteund door het CAOP. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids