Logo_uva__universiteit_van_amsterdam__logo

Natuurkundige Robbert Dijkgraaf, econoom Arnoud Boot en milieukundige Lucas Reijnders zijn enkele topwetenschappers in de nieuwe Massive Open Online Course Big History van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De MOOC is een vervolg op de populaire collegereeks Big History van het Instituut voor Interdisciplinaire Studies (IIS) en geeft een bijzonder inkijkje in de geschiedenis van de Oerknal tot het leven op aarde zoals deze nu is. Dat meldt UvA.

Esther Quaedackers, docent Big History aan de UvA en coördinator van de MOOC: “De MOOC brengt in één cursus twintig topwetenschappers van vakgebieden als Astronomie, Natuurkunde, Evolutiebiologie, maar ook Economie, Geschiedenis en Theologie bij elkaar waardoor er op een toegankelijke manier een prachtige introductie wordt gegeven van de geschiedenis van de Oerknal tot het leven op aarde zoals deze nu is.”

22 jaar geleden introduceerde de UvA Big History in Nederland. Het is momenteel een van de meest populaire vakken van de UvA. Lucy Wenting, directeur IIS van de UvA: “Met behulp van de MOOC beoogt de UvA, als pionier op het gebied van Big History, te voldoen aan een wereldwijd sterk groeiende vraag naar Big History onderwijs.”

De MOOC neemt ongeveer 4 weken in beslag op Coursera, maar de delen worden ook apart aangeboden op YouTube en via de virtuele in- en uitzoombare tijdslijn ChronoZoom. Hierdoor is het mogelijk om de content zelf te integreren in eigen onderwijs. De MOOC is tot stand gekomen met behulp van een subsidie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De MOOC is vanaf maandag 28 november voor iedereen ter wereld gratis te volgen via de platforms Coursera, YouTube en ChronoZoom. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids